söndag 14 augusti 2011

Svamlandets ädla konst!

Nu är vi i gång i skolan och alla ens planeringar och instruktioner ska sättas ut i livet. Då kommer vi in på tydlighetens ädla konst. Hur tydlig kan man vara egentligen? Kommunikation och information är hur enkelt osm helst eller hur svårt som helst! Och vore det inte enkelt om alla tänkte som jag? Men så är ju inte fallet.

Jag har jobbat med tjänstefördelningen för lärarna åtskilliga timmar, och för mig är det glasklart. Nu sitter schemagruppen och river sitt hår för att de inte förstår vad jag menar. Jag har skickat ut ett antal mail om än det ena än det andra. Hur komer detta att förstås och tolkas? ja inte är det utifrån min ryggsäck och mina erfarenheter. Jag har läst en liten skrift som följer med tidningen Chef. Den heter Så blir du tydlig som chef - Allt om tydlig kommunikation och medarbetarnas reaktioner! Där läser jag om svamlandets ädla konst och att det är en tunn gräns mellan tydlighet och otydlighet, att det kan vara bra att balansera på rätt sida.

Jag tror att min personal uppfattar mig som en som tar beslut - och i bland för snabba beslut. Men någon stans i min hjärna tycker jag själv att det är bra med snabba beslut, men det är ju i min hjärna. Många människor som är mer analytisk än jag, kan tycka att det behövs lite mer tanke bakom besluten. Och jag kan hålla med om det! Jag borde i bland tänka lite mer omkring vissa beslut. Jag ska tänka på alla goda råd i denna lilla skrift och leva som jag lär och bli lite bättre på tydlighet, det ska vara ett av mina mål i framtiden. Jag ser oftast målet/budskapet tydligt framför mig, med det hjälper lite om jag inte får med mig min kära personal. Därför kommer jag att vara rätt så tjatig i mitt mål att förtydliga och påminna om målet/budskapet. Jag ska vara övertydlig med uppdrag, förväntningar, tidplaner, uppföljning och återkopplingar!

Vad man använder för ord och meningar i budskap som man kommunicerar ut genom informationsblad/veckobrev/mail till olika mottagare, kan också ha stor betydelse.
Jag är jätteförtjust i denna lilla dikt av Alf Henriksson:
Ett ord som en människa fäster sig vid
kan verka i oberäknelig tid
Det kan framkalla glädje till livets slut
Det kan uppväcka obehag livet ut
Ja det kan påverka livet på jorden
Så slarva inte med orden


Det gäller också här att behärska svamlandets ädla konst. Om man känner sig osäker borde man ta hjälp av en kollega eller någon annan man litar på. Om man väljer fel ord, eller "slarvar med orden", kan det i bland få förödande följder.

Tydlighet föder tydlighet = bra kommunikation!